Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ πριν λίγο καιρό πανηγύριζε των επενδυτική βαθμίδα και τη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας. Προφανώς οι υπουργοί του κ Μητσοτάκη δεν έχουν περάσει ούτε έξω από σούπερ μάρκετ ή λαϊκή αγορά για να δουν την πραγματική κατάσταση (οι επικοινωνιακές φιέστες των υπουργών ανάπτυξης που φωτογραφίζονται κοιτάζοντας ράφια και καρτελάκια δεν αντιστοιχούν σε επίσκεψη για ψώνια, γιατί αν είχαν πατήσει το πόδι τους θα έβλεπαν τα άδεια καρότσια και τις επισκέψεις σε 1-2 ή και 3 καταστήματα με σκοπό να αγοραστούν τα πιο φθηνά της λίστας σε κάθε ένα.
Το γεγονός του διαζυγίου της ΝΔ με την πραγμτικότητα φαίνεται από την καθυστέρηση αντίληψης και αντίδρασης στην πραγματικότητα που οι πολίτες βίωναν και η αντιπολίτευση φώναζε, πως πληρώνουν οι καταναλωτές το ακριβότερο βρεφικό γάλα. Ακρίβεια που επεκτείνεται σε πάρα πολλά βασικά είδη διατροφής, όπως το λάδι, τα τυροκομικά, τα σιτηρά, τα δημητριακά κλπ.Μήνες τώρα ακούμε για την εισαγόμενη ακρίβεια που σαρώνοντας την παγκόσμια αγορά ήρθε να χτυπήσει και τη δική μας χώρα. Ξαφνικά ο κ Μητσοτάκης και οι "άριστοι" υπουργοί του κατάλαβαν πως οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν ένα κύμα αισχροκέρδειας και απληστίας.
Και πάλι παρά να προχωρήσουν σε γενναίες κινήσεις στήριξης είδαμε μέτρα-ασπιρίνες να εξαγγέλονται παρέα με βαρύγδουπες εκφράσεις όπως "η χώρα δεν είναι μπανανία" και "υπάρχουν χρόνιες στρεβλώσεις". Βέβαια ξέχασε να σημειώσει ο Π/Θ ποιο κόμμα έχει κυβερνήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου από την μεταπολίτευση έως σήμερα, όπως ξέχασε ποιος κυβερνούσε το 2006 που είχαμε το σκάνδαλο με το "καρτέλ γάλακτος" και τόσα άλλα.
Δεν πειράζει οι πολίτες θυμούνται και, δυστυχώς, βιώνουν την ακρίβεια καθημερινά ενώ τα passes και τα καθρεφτάκια που τους τάζει ο κ Μητσοτάκης δεν έχουν αξία μιας και όλοι καταλαβαίνουν πως είναι ημίμετρα και αδυνατούν να επιλύσουν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Μάταια κάποια εκ των καλοταϊσμένων μέσων της ΝΔ επικαλούνται ως ελαφρυντικό πως υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη όπου το καλάθι της νοικοκυράς στοιχίζει περισσότερο απ' ότι στην Ελλάδα (κατά 21% το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 17% η Γαλλία, κατά 7% η Ιταλία). Για να είναι ολοκληρωμένο το ρεπορτάζ τους ας αναφέρουν πόσες φορές πολλαπλάσιες είναι οι μισθοί και οι συντάξεις στις χώρες αυτές και ποιες παροχές έχουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι αλλά και άνεργοι. Τότε θα υπάρχει μέτρο σύγκρισης.
Η επιμονή της κυβέρνησης πως ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει ρυθμίζοντας το ζήτημα είναι σαν να γυρνάμε στη θεωρία του Adam Smith για το αόρατο χέρι που θα ρυθμίσει την αγορά, όμως αυτό το αόρατο χέρι είναι συνήθως των ολιγαρχών και των μεγαλοεπιχειρηματικών που κάνουν ότι μπορούν για να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των πολλών. Γι' αυτό οποιαδήποτε βιώσιμη λύση προς όφελος της πλειοψηφίας θα πρέπει να έχει σαν επίκεντρο τους πολίτες προχωρώντας χωρίς δεσμά και με τόλμη υιοθετώντας μέτρα που θα ανακουφίσουν πραγματικά τους συνανθρώπους μας κι όχι μέτρα που θα λειτουργήσουν σαν παυσίπονο με σύντομη περίοδο δράσης.
No comments:
Post a Comment