Πλέον έχει γίνει ξεκάθαρος ο στόχος της κυβέρνησης να γίνει η υγεία από αγαθό υπηρεσία για τους λίγους και έχοντες. Γι’ αυτό παρά τις φωνές, τις εκκλήσεις, τις παρεμβάσεις δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με τα προβλήματα του Κρατικού που παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, το φιλότιμο και την προσπάθεια των εργαζομένων δεν μπορούν να ξεπεραστούν.Ένα από τα βασικότερα ζητήματα, όπως και σε πολλά άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα και δομές υγείας είναι η υποστελέχωση. Ας πάρουμε για παράδειγμα το ακτινολογικό τμήμα, ένα τμήμα ο τότε διευθυντής του οποίου, μάταια, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τη διετία 2021-22 θα συνταξιοδοτούνταν πέντε γιατροί. Όταν τέλος 2022 – αρχές 2023 προκηρύχθηκαν δύο θέσεις γιατρών ακτινολόγων, ήταν ήδη αργά ενώ λόγω υπερφόρτωσης εργασίας έχουν παραιτηθεί 2022 τέσσερις γιατροί. Έτσι ένα τμήμα που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά του νοσοκομείου και λειτουργούσε υποδειγματικά μέχρι το τέλος του 2021 πλέον έχει οδηγηθεί σε μαρασμό.
Χαρακτηριστικό είναι πως πριν λίγους μήνες (τέλος Οκτωβρίου) υπήρξε διήμερο που το Κρατικό Νίκαιας έμεινε χωρίς αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, καθώς δεν υπήρχε γιατρός ακτινολόγος του τμήματος στο νοσοκομείο. Κι αυτό γιατί οι μόλις δύο μόνιμοι γιατροί του τμήματος και ο ένας επικουρικός είχαν συμπληρώσει τον αριθμό των εφημεριών που είχαν να κάνουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάλυψη του τμήματος για τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα.
Παρά τις προσπάθειες και τις δεσμεύσεις του πρώην – πλέον – Υπουργού Υγείας κ Χρυσοχοΐδη για προκήρυξη 4 θέσεων ακτινολόγων για το Κρατικό δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα με αποτέλεσμα η συνολική λειτουργία του νοσοκομείου να είναι επισφαλής (κάτι που έχει επισημάνει και το ίδιο το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου.
Φυσικά, με το πρόσχημα πως πρέπει να καλυφθούν οι διαγνωστικές ανάγκες η διοίκηση βρήκε τη λύση! Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από τη μετακύλιση στον ιδιωτικό τομέα! Η πρόταση που πέρασε κατά πλειοψηφία ήταν να δίνονται οι εικόνες από τις αξονικές τομογραφίες, όταν υπάρχουν “ακάλυπτες” γενικές εφημερίες, σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και να αποστέλλονται ηλεκτρονικά με email οι γνωματεύσεις με προτεινόμενη αποζημίωση 37.000 ευρώ μεικτά το εξάμηνο. Αλήθεια, δεν θα κόστιζε πολύ λιγότερο η πρόσληψη προσωπικού που πέρα από τις εφημερίες θα κάλυπτε και την πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου;
Προφανώς και η έννοια της στήριξης του ΕΣΥ, παρά τα όσα υποστηρίζουν στο δημόσιο λόγο και τις συνεντεύξεις τους οι “άριστοι” του κ Μητσοτάκη, δεν υπάρχει στα κυβερνητικά σχέδια, ούτε τα άμεσα ούτε τα μακροπρόθεσμα. Υπάρχει η ιδιωτικοποίηση της υγείας, όσοι έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ιδιωτική νοσηλεία θα έχουν φροντίδα, οι υπόλοιποι (χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, άνεργοι κλπ) θα αρκούνται σε μια υποτυπώδη κάλυψη.
Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της “Το πρόβλημα των ελλείψεων στα ακτινολογικά τμήματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν σταματά στο Κρατικό Νίκαιας. Στο Σισμανόγλειο, οι έξι γιατροί του Ακτινολογικού έλαβαν πρόσφατα ειδοποίηση να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να καλύψουν εφημερίες στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς (ΓΟΝΚ) «Αγιοι Ανάργυροι». Στο Τμήμα Ιατρικών Απεικονίσεων του ΓΟΝΚ υπηρετούν δύο ακτινολόγοι γιατροί αποσπασμένοι από άλλα νοσοκομεία, ένας παλιός διευθυντής του νοσοκομείου που πλέον εργάζεται με μπλοκάκι και ένας γιατρός κέντρου υγείας που καλύπτει μόνο εφημερίες. Στο δε «Σωτηρία», των 94 κλινών ΜΕΘ και των 14 κλινικών, διάσπαρτων σε διαφορετικά κτίρια σε μια μεγάλη έκταση, το πρόβλημα εντοπίζεται στη στελέχωση του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος με τεχνολόγους και χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων. Οι 12 ενεργοί τεχνολόγοι και χειριστές δεν δύναται να βγάλουν τη δουλειά στον χρόνο που επιθυμούν οι θεράποντες ιατροί, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών.”
Σε ότι αφορά το Κρατικό η διοίκηση δεν έμεινε μόνο εκεί, πέρα από το γεγονός πως δεν ενημερώνει τους γιατρούς για το ποιες μέρες “εφημερεύει” η ιδιωτική διαγνωστική εταιρεία προχώρησε σε έκδοση «εντέλλεσθε» υπερεφημέρευσης σε άλλη γιατρό προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε όταν πρόσφατα νόσησε και πήρε αναρρωτική άδεια μια από τους 3 μόνο εναπομείναντες γιατρούς.
Είναι φανερό πως τόσο το προσωπικό ανεξαρτήτου βαθμίδας και θέσης αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμο, είτε μιλάμε για το Κρατικό Νίκαιας είτε για άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Όπως είναι, εξίσου, φανερό πως οι πολίτες της χώρας αντιμετωπίζονται ως μέλη δυο ομάδων, εκείνων που έχουν οικονομική άνεση κι εκείνων που δεν έχουν. Ακριβώς απέναντι σε αυτή την αντίληψη πρέπει να σταθούμε όλοι, στηρίζοντας το δημόσιο σύστημα υγείας, ζητώντας την κάλυψη των κενών και την ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό, βάζοντας φρένο σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης του υπέρτατου αγαθού που είναι η υγεία. Ούτε οι πολίτες του Πειραιά ούτε καμίας άλλης περιφέρειας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας ή ενός κατώτερου Θεού! Πρέπει να έχουν σωστή φροντίδα και περίθαλψη, γι' αυτό και οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε πιέζοντας για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία μας χωρίς να επιτρέψουμε καμία χαραμάδα να εισχωρήσουν ιδιώτες στη δημόσια υγεία.
No comments:
Post a Comment